HomeVisie en begeleidingOpleidingeneShopFoto gallerijArtikelenDeutschEnglisch
Piet Schipper, Sportbegeleiding
Begeleiding - Training - Organisatie
Activiteiten en Nieuws
Persoonlijke ontwikkeling
CV Algemeen
CV Schaatsen
CV Basketbal
Contact
Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling en het ontstaan van mijn carrière.

 

Ontstaat een carrière toevallig of is het een gevolg van hard werken en op de juiste momenten op de juiste plaats zijn? Dat heb ik mijzelf vaak afgevraagd. De carrière die ik heb gemaakt in de sportbegeleiding is door ‘op de juiste momenten op de juiste plaats zijn’ ontstaan. In het kort is de ontwikkeling als volgt verlopen:

Wat het schaatsen betreft heb ik de jaren 70 als trainer een ervaring mogen opdoen die mijn denken in de topsport heeft bepaald. Een aantal Canadesche schaatsers kwamen toen naar Haarlem op bij mij te trainen. Daaronder Cathy Priestner en Kevin Serois. Vooral het schaatsen van laatstgenoemde op de OS van Saporo heeft mijn denken in de richting van topsport bepaald. Hij reed als eerste Canadees op de 10 Km. onder de 16 minuten. Toen een hele prestatie waarop hij, maar ook ik, erg trots was. Mijn denkrichting was bepaald! Verderop kom ik op deze ontwikkeling terug.

De
ontwikkeling als begeleider was toen al begonnen. Deze begon ergens in de laat jaren 60, toen ik bij toeval - als masseur - bij de honkbalclub Schoten terecht kwam. De vriend van mijn vrouw’s vriendin was daar conditietrainer. Schoten had ambities om kampioen te worden en wilden de begeleiding aanvullen met een masseur. Deze masseur werd ik. Mooi werk zonder 'grote' vergoedingen. Erg leuk werk omdat mij bleek dat om er voor te gaan om te ‘winnen’ erg leuk is. In het eerste jaar mocht ik een kampioenschap meemaken en de daaraan gekoppelde promotie naar de Hoofdklasse.  Dat was erg leuk, met een andere betekenis van leuk dan dat de meeste mensen leuk vinden.

Bij datzelfde Schoten speelde de voorzitter van de basketbalclub FIAT Stars uit Amsterdam. Toen de tweede club van Nederland. Bij FIAT Stars wilden ze een masseur toevoegen aan de begeleiding van het eerste herenteam. Doordat ik in de ogen van de voorzitter bij Schoten goed werk leverde werd ik dat. Het was het eerste contract waarmee ik geld verdiende. Duizend gulden op jaarbasis. .

De toenmalige coach van FIAT Stars was Hans Perrier. Hans was ook assistent van hoofdcoach Rene Wolf bij het Nederlandse heren basketbal team. Op een zeker moment ontstond er behoefte aan een masseur bij het nationale herenteam. De vraag kwam of ik dit wilde doen. Met veel medewerking van mijn baas bij de NS (Henk Snel) en mij echtgenote Ghitta kon ik als masseur mee met het Nederlandse herenteam. Een mooie periode van enkele maanden brak daarmee aan met wedstrijden of toernooien. Daaronder ook het EK kwalificatie toernooi  in Wenen met  Israel  als één van de deelnemende landen. En dat was kort na de gebeurtenissen bij de OS van München. Een beeld dat ik niet meer zal vergeten was dat het rondom en bovenop de ‘Stadshalle’ van Wenen het wemelde van bewakers. Best wel een beetje luguber.

Na een jaar bij de heren werd ik gevraagd door de dames van Blue Stars of ik niet ook met het Nationale damesteam wilde meegaan als masseur. Weer met veel medewerking van Henk Snel  en mijn echtgenote kon ik dat ook doen. Hierna ben ik 20 jaar onafgebroken voor de Basketbal bond als masseur actief geweest. Masseur van het nationale dames team, het nationale heren team en verschillende junioren teams.

Deze ‘baan’ heb ik altijd kunnen combineren met mijn werkzaamheden als trainer van diverse schaatsteams. Niet altijd gemakkelijk echter zeer leerzaam en nuttig. Door de combinatie van werkzaamheden en het daarmee ontstaan van een enorm netwerk heb ik in veel sporten op topniveau kunnen werken en daarmee veel mensen leren kennen die voor de rest van de carrière bepalend zijn geweest.

Daardoor heb ik in de loop van de jaren in verschillende plaatsen verschillende soorten van kennis opgedaan. Het resultaat van mijn - mooie - carriëre heb ongetwijfeld mede daaraan te danken. Hieronder een klein overzicht van wat ik waar aan kennis heb ervaren/verzameld.


Barcelona
Als masseur ben ik een aantal malen- met het Nederlands nationale basketbal team - in Barcelona geweest. Op één van deze trips heb ik een collega masseur/fysiotherapeut leren kennen die in dienst was van de sportorganisatie FC Barcelona. Hij heeft mij laten zien hoe daar de sportbegeleiding georganiseerd was. Indrukwekkend en voor mij een  ‘eyeopener’.

Boedapest
Ook hier ben ik vaker als masseur geweest. Op één van de toernooien (EK) had ik tijd om bij een training te gaan kijken van een topsprinter op de 100 meter atletiek. Daar zag ik trainingsmethoden die ik in Nederland nooit gezien had en ook niet kende. Omdat ik – trainer - er als westers masseur actief was vond de - Oost-Europese -  trainer het mooi om regelmatig met mij te overleggen. Het waren leerzame en vooral ook leuke gesprekken waardoor Boedapest altijd is blijven hangen als een plek waar ik denk dat mijn kritische kijk op trainen is begonnen.

Lillehammer - Inzell – Oslo -  Collalbo - Davos en Zakopane

In de voorbereiding van de 1e alternatieve 11 stedentocht in Lillehammer heb ik – samen met Harry Falke -  een rol in de organisatie mogen spelen. Erg leerzaam als beginnend trainer/begeleider ook nog organisator zijn was een fantastische ervaring. In Lillehammer was ik ook actief als trainer van Akke Kloppenburg en Nel Duyn. De beide dames eindigden in de eerste alternatieve 11 stedentocht als eerste en tweede. Voor alle toppers van het Nederlandse nationale schaatsteam! Een prachtige ervaring en misschien wel het begin van een (internationale) carrière als trainer.

Inzell heeft voor mij  een bijzondere betekenis omdat ik daar als trainer/coach van Jos Niesten mijn eerste werelduurrecord heb mogen doen. Met Oost Duitse toptrainers dicht naast mij. Hun verbaasde reacties dat zoiets kon vergeet ik niet snel. Met deze trainers heb ik nog regelmatig contact. Verder heeft Inzell mij als selectietrainer gevormd. Door de contacten en de problemen tijdens de trainingskampen  heb ik mijzelf kunnen ontwikkelen tot de trainer die ik nu ben.

Oslo heeft mij gevormd als trainer doordat er een hele week wedstrijden gepland stond aan het eind van een seizoen. Tot dan had ik het idee dat een schaatsers alle dagen alle afstanden moesten kunnen rijden. Dat dit en vergissing was bleek al vrij snel na een 10.000 meter van Jan Wedman. Jan was na het rijden van de 10.000 meter  zo kapot dat hij de hele week niet meer geschaatst heeft. Dank zij de contacten met de Noorse coaches is dit een fantastisch leermoment geworden.

Collalbo en Davos hebben mij geleerd wat de effecten zijn van training op hoogte. De inspanningen zijn anders, de lucht is anders van samenstelling en dat schaatsen op hoogte daardoor anders is dan op zeeniveau, daar ben ik in de loop van de tijd achter gekomen. In Davos en Collalbo kennis gemaakt met Bio Energetische geneeskunde. Met dank aan de begeleiders die mij hebben willen scholen kan ik deze kennis nu gebruiken als trainer/begeleider.

Berlijn, Höhenschonhausen en Kienbaum 2
Aangezien ik het geluk heb gehad al in de DDR tijd bij trainingen en testen heb te mogen kijken bewaar ik bijzondere herinneringen aan Höhenschonhausen en vooral aan Kienbaum 2. Naar aanleiding van het Wereld uurrecord van Jos Niesten in Inzell ben ik een paar maal uitgenodigd voor een gesprek met de DDR trainers om voordrachten te houden voor  hen en ook om te discussiëren over training en alles wat daar bij komt kijken. Geweldige ervaringen. Met enkele van de mensen die ik daar toen heb leren kennen heb ik nog regelmatig contact. Als we elkaar zien dan zitten we (uiteraard) lang te discussiëren over begeleiding, scholing, training, wetenschap van sporters. Steeds weer opnieuw een ervaring.

Zakopane heeft mij leren omgaan met schaatsers en organisaties in het toenmalige Oostblok. Door te werken in een volledig ‘andere’ wereld ben ik gegroeid als trainer en zeker ook als mens. Ervaringen die ik niet graag had willen  missen.

Wingate Institut in Israel.

Tijdens een basketbal trip naar Israel had ik het geluk dat we een week op de campus bij het Windgate instituut mochten verblijven. Daar heb ik vaak en uitgebreid met de mensen kunnen overleggen die de beroemde Wingate (spint)test hebben ontwikkeld. Het verblijf met de gesprekken waren leermomenten die ik mij hele leven niet meer vergeten zal.
 

Seoul (Zuid Korea) – Taipei – Singapore – Bangkok, Nagano, Hamar en Calgary etc.

Bovenstaande steden heb ik  als begeleider van het Nederlands Basketbal teams en schaatstrainer met regelmaat aangedaan. Het heeft mij als mens en trainer zeker gevormd. Aan Calgary, Hamar en Nagano bewaar ik als schaatstrainer zeer plezierige herinneringen. Hamar en Nagano vanwege de Olympische spelen en Calagry omdat er topsport wordt geademd. Redenen genoeg om nog eens van deze sportculturen kennis te nemen.

Amsterdam en Haarlem

Daar heb ik mijzelf dank zij kritische studenten en topsporters uit zeven verschillende sporten continu kunnen ontwikkelen als trainer/masseur/organisator/docent  en begeleider in verschillende sporten en in verschillende culturen.  Prachtige herinneringen waarvan ik er graag enkelen wil noemen.

Schaatsen

Als net aangestelde trainer van de baanselectie Alkmaar in de begin jaren 70 heb ik geleerd dat je niet altijd de adviezen van je voorganger moet overnemen. Van acht de rijders die ik NIET zou moeten opnemen - en toch heb opgenomen - in de selectie hebben er zeven de laatste afstand mogen rijden op het NK van dat jaar. Van deze zeven zijn er later twee tot de top van Nederland doorgedrongen. Daarvan heb ik geleerd om altijd mijn eigen gevoel te volgen.

Als trainer van US en later Skits heb kunnen werken met vaak zeer kritische studenten. Zij hebben mij leren nadenken over dat wat aan het doen was. Zo veel zelfs dat ik soms openlijk twijfelde aan de uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken. Deze twijfel was soms terecht en daardoor heeft het meer gevormd dan anders het geval zou zijn geweest. Kritisch maar wel open voor inhoudelijke discussie.

Als trainer van de baanselectie Haarlem heb ik schaatsers kunnen opleiden tot deelname aan verschillende NK’s. Soms met ereplaatsen als resultaat. Het werken met de baanselectie heeft mij in de etalage gezet waardoor ik een internationale carrière heb kunnen maken. Ook heb ik dankzij het werken met de selectie het VGZ project mogen doen. Een project waarin topssport in het marathonschaatsen is geintroduceerd. Naast het marathonschaatsen heb ik de Oostenrijkse schaatsers van dichtbij kunnen meemaken. Vooral hun 'over mijn lijk mentaliteit' heeft mij altijd aangesproken.

Atletiek

Al snel na de opleiding tot masseur mocht ik aan de slag bij de atletiek vereniging Haarlem. AV Haarlem was de tweede club in Nederland met veel topatleten. Vooral van de denkwijze van mensen als Henk Kraayenhof en Ruud Wielaart hebben mij geschoold als topsportbegeleider.

Inline

Tijdens mijn trainerschap in Zwitserland heb ik eerst Roces en later Rollerblade  geholpen met het opzetten van het Europa/World team Inline-speed. Fantastische ervaringen en een netwerk waar ik nog steeds gebruik van kan maken.

Hockey

Enkele jaren het begeleiden van de Spaanse nationale ploeg en Atletico de Terassa tijdens hun wedstrijden in Nederland hebben mij internationaler leren denken. Een groot pluspunt voor mijn internationale werkzaamheden.

Honkbal

Bij het honkbal heb ik – net als bij basketbal - als masseur gewerkt met onder andere Amerikanen. Zij hadden en hebben een andere sportcultuur dan wij hier gewent zijn. Een sport cultuur waar ik veel van geleerd heb. Vooral de instelling ‘wat je wilt kun je ook’ heeft mij zeer aangesproken. Deze stelling gebruik ik nog steeds.

Autoracen

Dit is een sport met een hoog topsport gehalte. Vooral het fit maken en houden van de coureurs is een uitgebalanceerd werk. Leuk om te doen.


Home|Visie en begeleiding|Opleidingen|eShop|Foto gallerij|Artikelen|Deutsch|Englisch