HomeVisie en begeleidingOpleidingeneShopFoto gallerijArtikelenDeutschEnglisch
Piet Schipper, Sportbegeleiding
Begeleiding - Training - Organisatie
IJs in Haarlem
Weissensee - Voorbereidingen
Energetisch Stretchen
EĆ©nmaal 125% inzet en verloren voor tosport?
Algemeen
Schaatsen
Basketbal
Voeding
Training
Energetisch Stretchen

Energetisch Stretchen
In de afgelopen periode ben ik in Bad Reichenhall (15 kilometer van Inzell) op
studiereis geweest. Onder het motto wie weet of er nog iets te leren valt heb ik deelgenomen aan verschillende activiteiten. Dit keer werd ik verrast door een les van een stretchtechniek die ik niet kende, n.l. het energetisch stretchen. In het Duits heet dat Energetisch Dehnen wat weer is afgeleidt van Meridiaanübungen zur Harmonisierung der Energie. De leidster van de instructieles Karin Stolz – Jin Shin Jyutsu Prakterin – uit Bad Reichenhall heeft er geen probleem mee dat ik de
instructie en foto’s gebruik voor het verslag in dit artikel.
Toen ik aan deze les begon had ik de nodige reserve ten opzichte van deze
methode. Deze reserve was vooral ingegeven doordat het een methode betreft uit de Japanse geneeskunde, de Jin Shin Jyutsu geneeskunde. Al snel merkte ik dat de oefeningen plezierig waren om te doen en verdween de scepsis ten opzichte van het geheel.. Dat artikel volgt hierbij.

Meridiaanübungen zur Harmonisierung der Energie.
Introductie. Totale duur van de serie oefeningen is 7 – 10 minuten voor geoefende deelnemers. In het begin zal het wat langer duren omdat je de oefeningen stuk voor stuk moet opnemen en dan pas uitvoeren. Na verloop van tijd gaat het als vanzelf. Meridiaan oefeningen bieden ons een eenvoudige en directe mogelijkheid, de energie verplaatsing in ons lichaam en daarmee de functies van onze organen, onze psychische evenwicht te ondersteunen en te verbeteren. Indien je dagelijks – ’s morgens na het opstaan en/of ’s avonds voor het slapengaan – deze oefeningen plant, merkt je al na een paar dagen hoe goed deze oefeningen het welbevinden verbeteren. Je leert de toestand van de meridianen te herkennen en merkt welke oefeningen gemakkelijk afgaan of welke de beweeglijkheid beperken en je daardoor moeilijker afgaan.Gezegd moet worden dat het er niet om gaat je spieren te trainen of om te bewijzen hoe beweeglijk je bent. In de loop van de tijd zal er een voor jouw typisch en optimale beweeglijkheid ontwikkelt worden. Ga daarom nooit over de grenzen van je mogelijkheden heen. Daardoor kunt je niet meer ontspannen, rustig of verkrampt ademen. Indien de oefeningen juist worden uitgevoerd voelt je een lichte spanning langs de meridianen (energiebanen in het menselijk lichaam) die bij het uitademen weer hoort te verdwijnen.
De oefeningen kunnen het beste op een deken, schuimrubber bodem of een andere comfortabele ondergrond worden uitgevoerd. Daarbij wordt gemakkelijk zittende kleding gedragen die de uitgevoerde bewegingen en de ademhaling niet verstoren. De volgorde van de oefeningen volgt de weg die de energie door de meridianen heeft. Voer daarom de oefeningen in de opgegeven volgorde uit. Indien er te weinig tijd is voor alle oefeningen twee maal uit te voeren doe ze dan éénmaal. Als alternatief kunt je een keuze maken voor oefeningen die je gemakkelijk afgaan of juist voor de oefeningen die de meeste moeite kosten. Indien de dagvorm je een beetje in de steek laat om de oefeningen die je moeilijk afgaan goed uit te voeren is het goed om daaraan voorafgaand een oefening uit te voeren die je juist gemakkelijk afgaat.
Meridiaan oefeningen kunt je ook samen met een partner uitvoeren. Begin altijd met een oefening waarin u de ademhaling gecontroleerd wordt uitgevoerd. De volgende – buikademhalingstechniek - oefening is daarvoor zeer geschikt. Adem rustig in en voel of de buik omhoog gaat. Daarna ademt je rustig uit in een tijd die minimaal twee maal zo lang is als de inademing. Aan het eind van de uitademing houdt je de ademhaling even in. Daarop volgt een reflexmatige inademing. Herhaal dit 5 – 10 maal.
Mocht je meer tijd hebben dan kun je ook de volgende oefening doen. Neem een houding aan waarbij armen gekruist worden voor de borst. De handen onder de
oksels met de duimen omhoog aan de voorkant op de borst brengen.
Adem 36 keer in en uit volgens bovenstaand ritme. Laat daarbij je gedachten gaan naar alles dat binnenkomt maar concentreer je continu op de telling.

De oefeningen.

1. Oefening voor de long – dikke darm meridiaan
Je staat met de voeten schouderbreed uit elkaar. De tenen kunnen daarbij een
beetje naar buiten wijzen. Haak de duimen achter de rug in elkaar, strek de beide wijsvingers en sluit de rest van de vingers tot een lichte vuist.
Adem rustig en buig bij de uitademing naar voren en vervolgens naar beneden.
Daarbij gaan de armen zo ver mogelijk over het hoofd omhoog naar boven/voren. Armen en benen blijven daarbij gestrekt waarbij de handen niet naar elkaar bewogen worden maar in een 180 graden positie blijven. Bij het inademen neem je de spanning in bovenarmen, schouders en in de achterkant van de bovenbenen waar. Het kan voorkomen dat de lichte spanning tot in de onderrug voelbaar is. Bij het uitademen hoort de spanning te verdwijnen. Lukt dat niet dan bent je waarschijnlijk te ver gegaan in de beweging. Ga in dat geval iets terug in de houdingen. Doe 5 rustige ademhalingen waarbij steeds de spanning iets toeneemt en vervolgens weer afneemt. Na de laatste uitademing komt je rustig omhoog waarbij de armen rustig langs het lichaam bungelen. Na twee ademhalingen haak je de duimen andersom in elkaar en herhaalt je de oefening zoals hiervoor beschreven.

Opmerking.
Het kan voorkomen dat je bij het overeind komen een beetje duizelig wordt. Blijf dan staan en leg de handen op de buik onder de navel en adem rustig zodat de buik in de handen op en neer beweegt. Begin pas met de volgende oefening nadat je weer stabiel staat zonder duizelingen.

2. Oefening voor de maag - milt meridiaan
De basis van deze oefening is de hielzit, zoals deze op foto 1 te zien is. De knieën zijn daarbij ongeveer een vuistdikte uit elkaar. Bij het uitademen leun je zover achterover dat je op de ellebogen kunt leunen. Mocht de spanning in de bovenbenen daarbij te groot zijn leun dan op de handen. Probeer bij het uitademen de spanning in de bovenbenen en het gebied in de kruis ‘los’ te laten. Doe 5 ademhalingen en kom tijdens de laatste uitademing rustig terug in de hielzit. Daarna buigt je voorover en masseert het kruisgebied.
Mocht je bij het op de ellebogen steunen nog helmaal ontspannen zijn door het hoofd naar achteren en eventueel naar de grond te brengen. Mocht ook dat nog
gemakkelijk lukken ga dan plat met de rug op de grond liggen. In deze houding
kunnen de handen boven het hoofd gevouwen worden met de handpalmen naar
buiten gericht. Dus van het hoofd afgericht.

3. Oefening voor hart en dunnen darm
Hierbij zitten we op de grond met de voetzolen tegen elkaar waarbij de knieën naar ‘vallen’. Breng de handen om de tenen/voeten en adem in en vooral rustig uit en trek bij het uitademen de voeten naar het lichaam toe. Buig bij deze beweging voorover waarbij het hoofd zoveel mogelijk naar de voeten wordt gebracht. Hierbij wordt de nek ontspannen gehouden. De ellebogen bevinden zich hierbij voor de benen en worden tegelijkertijd naar ‘onderen’ gedrukt. Om het geheel te begrijpen kun je jezelf als een soort kogel zien die compact zo rond mogelijk gemaakt wordt.Voel bij het inademen de lichte spanningen in de armen, rug, liezen en de benen. Blijf 5 ademhalingcycli in deze houding en kom bij de zesde weer rustig omhoog.

4. Oefening voor Blaas en nieren
Ga zitten met de benen gestrekt naar voren en trek daarbij de tenen licht richting het lichaam. Vouw de handen boven het hoofd waarbij de handpalmen naar boven gericht zijn. Breng de aandacht naar het ademhalen. Buig bij het uitademen vanuit de heup (niet vanuit de rug) naar voren. Leg de handen naast de benen met de handpalmen op de bodem. Daarbij kan een sterkeren spanning aan de achterkant van de rug en benen en het kruis ontstaan. Na vijf ademhalingen kom je bij de laatste uitademing weer rustig omhoog.

5. Oefening voor bloedsomloop en warmtehuishouding.
Ga met een rechte rug zitten in de kleermakerszit of als dat niet lukt in de lotus zit. Kruis de handen en pak de knie aan de voorkant vast en buig voorover. Bij het zover mogelijk het hoofd naar voren en beneden brengen blijft de nek ontspannen. Zover voorover buigen dat het achterwerk op de grond blijft. Breng ,tijdens het uitademen, met lichte druk de knieën naar elkaar toe en maak daarbij de schouders zo rond mogelijk. Bij het in en uitademen voel je een lichte spanning in de rug, billen en bovenarmen. Na 5 ademhalingen kom je overeind en wissel je positie van eerst de benen en dan ook de armen.

6. Oefening voor galblaas en lever
Ga zitten in een spreidzit met de benen zo ver mogelijk uit elkaar. Bij het inademen breng je de handen boven het hoofd. Kruis de vingers boven het hoofd met de handpalmen naar boven gericht. Omdat de lever en galblaas zich rechts in et lichaam bevindt draai als eerste het bovenlichaam naar rechts. Kijk daarbij naar je rechte voet. Hou daarbij het bovenlichaam zo recht mogelijk. Ga vervolgens tijdens het uitademen zo ver mogelijk naar links en breng darbij de handen naar de rechter voet of onderbeen. Kijk onder je oksels door schuin naar boven. De tenen blijven hierbij naar het lichaam toe en naar boven gericht. Daarbij vormen de rechter bovenarm,en het linker been een soort ovale ronding. In deze oefening worden bij het inademen een spanning aan de rechter zijde van het bovenlichaam, rechter arm en binnenkant van de benen gevoeld. Na 5 ademhalingen kom je weer langzaam omhoog en herhaal je de oefening op de andere zijde van het lichaam. Als afsluiting ga je met uitgestrekte armen tijdens het uitademen vanuit de heup met de handen tussen de voeten naar voren. De handpalmen wijzen daarbij naar beneden en de benen blijven gestrekt waarbij de voeten zo ontspannen mogelijk zijn. Bij het inademen voel je spanning aan de binnenkant van de bovenbenen, onderrug en armen. Na 5 ademhalingen kom je rustig overeind.
Afsluiting
Ga na het doen van de oefeningen op de rug liggen. Leg de handen naast het
lichaam - met de handpalmen omhoog - ontspannen op de grond. Sluit de ogen en adem rustig en bewust in en uit. Bedenk daarbij welke oefeningen gemakkelijk en welke niet gemakkelijk gingen. Daardoor wordt duidelijk waar een eventuele
meridiaan blokkade zit. Een goede Shiatsu therapeut zou deze blokkade vervolgens kunnen behandelen.

Je kunt de oefeningen meermaals per dag uitvoeren. Vooral de oefeningen die
relatief zwaar vallen zijn nuttig om regelmatig te herhalen.
Piet Schipper


Home|Visie en begeleiding|Opleidingen|eShop|Foto gallerij|Artikelen|Deutsch|Englisch