HomeVisie en begeleidingOpleidingeneShopFoto gallerijArtikelenDeutschEnglisch
Piet Schipper, Sportbegeleiding
Begeleiding - Training - Organisatie
Activiteiten en Nieuws
Persoonlijke ontwikkeling
CV Algemeen
CV Schaatsen
CV Basketbal
Contact
Activiteiten en Nieuws

Vlak voor kerst 2014 terug gekomen van het WK voor studenten op de beroemde ijsbaan van Medeu bij Almaty. Samen met ploegleider Jules Vereecken, vier schaatssters en zes schaatsers zijn we afgereisd naar deze wedstrijd. Helaas zijn eer schaatsers ziek geworden tijdens de heenreis en het verblijf in Almaty. Ondanks dit zijn er veel PR's gereden en twee medailles gehaald in een veld van veel topschaatsers uit b.v. Polen, Rusland, Wit Rusland en Kazachstan. Over de organisatie kan ik tevreden zijn, deze was prima. Vervoer vrijwel altijd stipt, hotel prima en de ijsbaan meer dan geweldig. Door de hoogte van ongeveer 1700 meter en het prima ijs is er vooral de korte afstanden hard gereden. Al met al kijken we terug op een geslaagd toernooi en een geweldige ervaring. Hopelijk kunnen we over twee jaar gezond en wel meerdere medailles wegslepen in Baselga tijdens het volgende WUC.
 

Afgelopen periode de WC schaatsen in Inzell bezocht. Veel is er niet over te schrijven. Veel lawaai door de speaker en matige wedstrijden in een matige atmosfeer. Gelukkig scheen buiten de zon volop zodat het er uiteindelijk goed toeven was.


In december 2013 heb ik een nieuwe uitdaging invulling gegeven; coachen op de Winter Universiade. Deze Universiade is gehouden in Baselga di Piné, Trentino - Italië. Nederland is daar vertegenwoordigd geweest door jonge talentvolle schaatsers die allen studeren. De vier dames en drie heren die Nederland vertegenwoordigden waren: Saskia Roest Aveline Hylkema, Tessa Boogaard, Cerise Tersteeg, Bauke Wiersma, Pepijn van der Vinne en Pim Cazemier. De beste resultaten waren een 6e plek voor de dames op de ploegachtervolging, een 7e plek voor de heren op de ploegachtervolging, 4e plaats op de 5.000 meter voor Pim Cazemier en goud voor hem op de 10.000 meter. Als begeleiding waren mee algemeen chef Hans van Rooijen en team leader Jules Vereecken. Zelf mocht ik dus het coachen voor mijn rekening nemen. Met veel plezier kijk ik terug op de periode in Baselga. Geweldig mooi weer, fantastische groep en een prima organisatie. Het is voor mij een herhaling waard.

Na vele jaren sporters te hebben geholpen in hun ontwikkeling had ik besloten om het de afgelopen maanden even wat rustiger aan te doen. Na de teleurstelling van het vorig seizoen inmiddels wel een beetje te hebben 'verwerkt' sta ik open voor een nieuwe uitdaging. Mocht er iets moois er op mijn pad komen zal iedereen op de hoogte brengen.


Sinds december 2011 ben ik Technisch Direkteur bij de stichting SSWN geweest. Dat betekende dat ik het technisch beleid van de Payroll Group en Romex marathonschaatsploeg vorm heb gegeven. Sinds maart dit jaar (2013) hebben de Payroll Group en Romex Restate hun financiële bijdrage  beëindigd. Dat betekent dat er een eind is gekomen aan het bestaan van deze ploegen en daarmee ook aan mijn TD-schap. Een nieuwe uitdaging in de topsport wacht ongetwijfeld.

Langs deze weg wil ik alle mensen op wie ik (altijd) heb kunnen rekenen bedanken voor hun support. Tot in de toekomst.

 


De komende tijd zijn er twee ontwikkelingen gaande. Eén is een workshop over beter presteren en het optimale gebruik van Sanzatherapie in de sport. Neem een kijkje onder Nieuws of opleidingen danwel stuur je een e-mail voor meer informatie.


Intro workshop
De sport verandert continu. Daardoor verandert de sportbegeleiding ook continu.

Deze veranderingen kun je op verschillende manieren opvangen door bijvoorbeeld uit te gaan van een 'brede' organisatie en visie. Met mijn kennis en ervaring als trainer en masseur gedurende vele jaren in 7 verschillende sporten op topniveau heb ik een brede visie ontwikkeld. In deze visie is een belangrijk deel opgenomen over training  alsook over medische en paramedische werkzaamheden. In een speciale workshop kan ik de mogelijkheden van medische en paramedische begeleiding opzetten en verdiepen.
Maak interesse kenbaar via de mail en / of telefoon. 


Inmiddels meerdere workshops gehouden over training en gebruik van Sanza therapie. Allemaal waren ze uitdagend en - door inbreng van de deelnemers - erg goed van niveau. Op naar een volgende serie workshops in 2012.


Afgelopen dinsdag een mooie Sanza workshop gehouden in Haarlem. Dank aan de deelnemers van Fysio Verton. Op naar de volgende ergens in het land.


Vervolg op de homepage: Het wordt een
E-book achtige site over schaatsen. In deze E-book komt een RHAD opbouw waarin op vijf niveaus oefeningen trainingsvormen met bewegende beeden in plaats van foto's worden weergegeven. In November - December hopen we het eerste gedeelte actief te hebben. Via deze site zullen we u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de vorderingen. 

De afgelopen week enkele dagen in Berlijn geweest voor goede inhoudelijke gesprekken over schaatsen. Daardoor ben ik weer wat wijzer geworden en heb ik mijn visie kunnen aanscherpen. Altijd een goede zaak om goede contacten hebben. Daarnaast heerlijk een aantal dagen van Berlijn zelf kunnen genieten.
Vooral het stadsdeel Köpeniek en de rondvaart over de Spree waren prachtig.

Maandag avond ben ik teruggekomen van het EK schaatsen in Collalbo. Vooral heb ik genoten van spannende wedstrijden en het schaatsen met aflopende rondetijden op de lange afstanden. Wat mij betreft hoort het zo. Ook ben ik positief verrast over het niveau van enkele jonge Nederlandse schaatsers. Laten we zuinig zijn op deze rijdsters en rijders. Het meeste was ik echter verrast door Bart Swings die na enkele weken schaatsen zich bijna plaatste voor de 10 Km via een degelijke 5 Km en van de overmacht van Martina Sablikova.

Schaatser Kris Schildermans stopt (voorlopig?) met schaatsen. Zie inteview met hem op TV Vlaanderen van 12 augustus 2010. Klik hier

Resultaat met Bio Energetische geneeskunde en gerichte fysiotherapie bij een enkelbreuk.

Twee weken geleden is Kelvin Snoeks in het ziekenhuis van Hoofddorp geopereerd aan een enkelbreuk.  Normaal gesproken zou het een kansloze missie zijn om hem in twee weken zover te krijgen dat hij weer een raceauto zou kunnen besturen. Onder het motto ‘het kan niet, maar misschien toch’ ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om het herstel te bevorderen met als doel omdat ‘misschien toch’ te realiseren. Na intensieve behandeling met de Sanza, revalidatie en testen bij fysiotherapeut Leo Verton, een test in de simulator van de TU in Delft en een door mijzelf begeleiding van de revalidatie en een afgenomen fitheidtest kon er groen licht gegeven worden om in Brno te rijden. Kelvin heeft zo goed kunnen rijden dat hij beide dagen punten heeft kunnen pakken. Een  7e plaats op zaterdag en een 8e plaats op zondag is een resultaat waar hij trots op mag zijn, evenals het team dat het mogelijk  heeft gemaakt zo snel te revalideren. 


Al enige tijd ben ik op de hoogte van een nieuw initiatief voor het marathonschaatsen. Nu is het zover! Misschien wel een reis waard. Nieuwsgierig? Ga snel naar http://www.reschensee.nl en laat je overtuigen.
Op vrijdag 7 mei 2010 heb ik een overweldigende afscheid gekregen in verband met het bereiken van de pensioenleeftijd. De aanwezige jonge Skitsers en oudere US leden -  die ik soms lang niet meer gezien - maakten het afscheid onvergetelijk. Daarnaast heeft het buffet - aangeboden door het USC - en de voordrachten etc. bijgedragen aan een onvergetelijke avond. Organisatoren van deze avond, hartelijk dank.


Op de vergadering van 28 april ben benoemd tot erelid van Skits en heb de 'vergeet je nooit trofee' ontvangen. Een doos met zakdoekjes. Skits ik vergeet je nooit.

Ben net terug van het circuit Snetterton in Engeland om Kelvin Snoeks bij te staan in zijn Formule 2 testdagen. Het waren twee mooie dagen. Kelvin bllek met de beteren mee te kunnen. Het omgaan met de nieuwe auto koste hem relatief weinig moeite. Zelf vond ik het opnieuw prachtig om de auto's die met 260 Km/h voorbij komen - met oordoppen in - te volgen. Ben benieuwd hoe het volgende week gaat bij een tweede testdag. Alleen kan ik daar niet bij zijn. Helaas, maar heb andere leuke dingen te doen.


Vorige woensdag gesnuffelt aan het intenationale voetbal. Globall voetbalschool heeft mij gevraagd om een pilot te doen om te bepalen of ik iets zou kunnen betekenen voor hen. Dat heb ik gedaan bij een training die onder leiding stond van Toon Beyer (oud trainer van o.a. Telstar). In deze school komen voornamelijk Brazilizanen om te wennen aan de Europesche manier van spelen en het Europesche weer. Na verloop van tijd worden ze dan gestalt bij Europesche clubs die ze vervolgens kunnen kopen. De kennismaking is mij goed bevallen. Via deze site hou ik jullie op de hoogte of er een vervolg komt. Iets dat de leiding van de school graag wil. Alleen heb ik niks meer vernomen van hen. Zijn ze wel betrouwbaar?Vandaag 20 maart 2010 in Weert met de begeleiders van de Basketbal Academie een brainstormsessie gehouden. Centraal in dit brainstormen stond het verbeteren van de trainingen en de trainingssituatie van de - jonge - basketballers. Uit de discussies bleek maar eens te meer dat zulke brainstormsessies veel vaker zouden moeten plaatsvinden. Bij deze een bravo voor Gerard Ackermans en zijn mensen van de basketbal academie Limburg.Gisteren terug gekomen vanuit Berlijn. Het seminar was en succes, ondanks dat er minder coaches zijn komen luisteren dan waar de ISU op had gehoopt. De wel aanwezigen hebben de voordrachten goed opgenomen. Dat merkte ik aangezien ik op vrijdag nog regelmatig ben angesproken over mijn en de andere presentatie(s). Ook de ISU liet weten content te zijn met de presentaties maar minder met de opkomst. Tijdens de WC voor junioren heb ik verder opnieuw kunnen genieten van vele gesprekken met collega coaches en hun begeleiders. Altijd weer een verademing hoe buitenlandse coaches en begeleiders kunnen en willen overleggen. Ook de organiatie van het geheel verdient een compliment. Al met al kijk ik dus met plezier terug op de dagen in Berlijn.


Gisterochtend ben ik geintervieuwd in Cappuccino op Radio 2 over de olympische spelen en de coach. Volgens luisteraars die het gehoord hebben was het een leuk gesprek. Dat streelt uiteraard mijn ego om dat te horen. Daarna naar Beeld en Geluid geweest in Hilversum op het Mediapark. Zeer de moeite waard!Vandaag kwam de bevestiging binnen dat er op donderdag 4 maart 2010 in tijdens de WC finale junioren in Berlijn een ISU sympopsium gehouden wordt waaraan ik ga meewerken. Het onderwerp is 'mental preparation'. De andere sprekers zijn: Bart Schouten en Prof. Dr. Jürgen Beckmann.Vorige week was ik als coach aanwezig bij het NSK in Eindhoven. Deze wedstrijd begon om half negen! Er waren helaas weinig deelnemrs iets dat mogelijk door het vroege aankomstuur kwam. Wat mij verrrast heeft is de kwaliteit van het ijs in Eindhoven. Dat is een stuk beter dan mijn laatse ervaringen, enkele jaren geleden. Niet dat het nu ineens erg snel is maar toch. Graag wilde ik dat even kwijt. De mensen van de ijsbaan verdienen dit.


Schaatsen - Utrecht 29 november 2009
Net Coen Wesselman bijgestaan als coach bij de Utrecht City bokaal. dat Coen op de weg terug is bleek wel uit de tijden vandaag. Tijden waren 37.51 en 1.14.97.  We gaan proberen nog dit jaar Coen PR's te laten rijden. Gaat vast lukken. Het is leuk om hem te zien groeien.Tijdens het afgelopen WC weekend in Heerenveen heb ik bij een viertal schaatsers analysen gedaan. Deze analysen bestonden uit vijf onderdelen en zijn zeer positief ontavangen door de chaatsers en hun coaches. Waarschijnlijk is, dat dit een vervolg krijgt. Iets dat ik van harte zou toejuichen.
1. Techniek analyse van een detail uit de visie van de schaatser.
2. Techniek analyse van een detail uit het RHAD principe.
3. Strategie analyse van de afstand die de schaatser zijn of haar sterkste vindt.
4. De gevonden gegevens worden met de schaatser en zijn/haar trainer besproken.
5. Indien nodig en gewenst zullen we - samen - een verbeter plan maken.

_____________________________________________________________________


Schaatsen Heerenveen.
Komende zondag ga ik met de schaatsers van Skits alsmede enkele schaatsers die ik individueel help in Heerenveen het ijs op in Heerenveen. Ben benieuwd hoe de zomertraining vertaald wordt naar schaatsen. Vanaf begin oktober gaat het schaatsen verder op de ijsbaan van Haarlem en Amsterdam. Dan pas zal duidelijk worden of het maken van een Skits selectie zijn vruchten gaat afwerpen.

_____________________________________________________________________________________________________________

Weekend Brands Hatch.
Voor de begeleiding van Kelvin Snoeks en het team ben ik vorig weekend in Engeland geweest. Om precies te zijn op het circuit van Brands Hatch. Over de prestaties kunnen we kort zijn, dat kon beter en gelukkiger. De reden dat ik de trip vermeld is de ervaring op het circuit zelf. Staande na de 1e bocht was het fantastisch te zien oe de auto´s in bedwang gehouden werden terwijl ze met 235 Km per bij de bocht aankomen, dan de bocht naar rechts en direct een  meter
of 30 naar beneden moeten. Vervolgens na 200 meter een 180 graden bocht naar rechts. Sensationeel om te zien. Mocht je ooit een autorace willen zien, ga naar Brands Hatch en ga op deze plek staan. Misschien wel de mooiste plek op een autocircuit.
______________________________________________________________________


Schaatsen Heerenveen.
Het is alweer enige weken geleden dat ik met de schaatsers van Skits alsmede enkele schaatsers die ik individueel help op Heerenveen heb geschaatst. Omdat het zomerbreak was heb ik dat niet op de site vermeld. Nu wel. Het was een prima ervaring om op het ijs aan de techniek te kunnen werken. De schaatsers weten waarvoor ze in de zomer trainen en ik kan zien hoe ze er nu voor staan. Een zeer welkome aanvulling. Mooi dat het ook in Nederland kan! We kunnen met deze informatie gericht verder werken.
________________________________________________________________________

Zondag 31 mei.
Vanaf donderdag 28 mei tot en met maandag 1 juni mocht ik aanwezig zijn in Valencia voor het begeleiden van Kelvin Snoeks en Dennis Retera van het AR Motorsports autoraceteam  Formula Master. Inmiddels is het racegedeelte voorbij. Het was een weekend waar de wet van Murphy goed heeft meegereden. Veel onmogelijke dingen in korte tijd die het rijden soms onmogelijk maakten. Daarnaast de temperatuur van 32 graden en je kunt je voorstellen dat het zweten was. Het geheel was een aparte ervaring die doet verlangen naar de koelte van Nederland.


 


18.04.2009: Vandaag was een memorabele dag. Aan een zeer lange periode als voorzitter is een einde gekomen en is een periode als erlid begonnen. De jaarvergadering van vanochtend heeft Johan Boonstra als nieuwe voorzitter van de NSTV gekozen. Langs deze weg wens ik Johan een plezierige en nuttige periode als voorzitter toe.MASTERCLASS

  15 mei 2009: Gisteravond heb ik een zeer geanimeerde en plezierige MASTERCLASS ‘KRACHT- EN TECHNIEKTRAINING IN DE SCHAATSSPORT’, gehouden in Hoogeveen op uitnodiging van Sport Drenthe.

INFO OVER mijzelf in relatie tot de masterclass.
Piet Schipper is een gediplomeerd schaatstrainer C en is al jaren actief binnen de schaatswereld. Zo heeft hij diverse nationale en internationale teams begeleid en gecoacht. Tevens is de heer Schipper al sinds jaar en dag voorzitter van de Nederlandse Schaats Trainers Vereniging. Deze vereniging zet zich in voor ontwikkeling binnen de schaatssport.
THEMA
Kracht- en techniektraining in de schaatssport.
Er wordt ingegaan op belangrijke verbeteraspecten die te behalen zijn voor sporters. Piet Schipper gebruikt daarbij diverse modellen over techniek en introduceert tevens een gratis softwareprogramma dat gebruikt kan worden bij de techniektraining. Daarnaast vertelt hij over trainingen die het uithoudingsvermogen verbeteren en de snelheid verhogen.Autosport ervaring
Dinsdagavond - 24 maart 2009 - 300 Km gereden naar Francorchamps voor twee dagen begeleiding van testen in de Formule Master. Woensdag  25 maart 2009  om half drie alweer thuis. Driehonderd kilometer heen en 300 kilometer terug dus. De reden was dat er die ochtend 20 centimeter verse sneeuw was gevallen.  Daardoor waren er geen lawaai makende, heel erg hard rijdende Formule auto's op het circuit mogelkijk. Te gevaarlijk. Wel heel veel slippende auto's op weg naar het circuit, op de snelweg, etc. Ook gevaarlijk en .... wat was ik teleurgesteld dat ik de velgen met de winterbanden inmiddels had verwisseld voor velgen met zomerbanden.
Alle teams konden alles dat net was uitgepakt weer inpakken en ook huiswaarts keren naar Nederland, Duitsland, Finland en waar ze allemaal ook maar vandaan kwamen.
Door deze sneeuwval was het mij duidelijk hoe een sportevenement ineens er niet meer is en hoe chaos in het verkeer er uit kan zien. Al met al een ervaring die ik niet snel zal vergeten.


Op woensdag 18 februari 2009 heb ik in Zakopane (Polen) een presetatie verzorgt voor de trainers die actief zijn op het WK junioren. Titel van deze voordracht was  'Speedskating technique, feedback and analysing' en is bezocht door 30 coaches uit verschillende landen.


Home|Visie en begeleiding|Opleidingen|eShop|Foto gallerij|Artikelen|Deutsch|Englisch