HomeVisie en begeleidingOpleidingeneShopFoto gallerijArtikelenDeutschEnglisch
Piet Schipper, Sportbegeleiding
Begeleiding - Training - Organisatie
IJs in Haarlem
Weissensee - Voorbereidingen
Energetisch Stretchen
EĆ©nmaal 125% inzet en verloren voor tosport?
Algemeen
Schaatsen
Basketbal
Voeding
Training
Artikelen

 

Klik voor enkele artikelen hiernaast <<< op één van de buttons. Om u te informeren wat er in sportland allemaal 'in beweging' is wil ik de artikelen regelmatig vervangen. Heeft u een interessant artikel, stuur dit gerust op. Indien informatief zal ik het graag plaatsen.

Intro boek 'Efficiënt Trainen, Hard Schaatsen'
Wat is conditietraining bij schaatsen? En waarom zou je dat doen? De auteur (ikzelf) geeft aan het einde van het boek dit antwoord: conditietrainingen in het schaatsen zijn bedoeld om zo krachtig mogelijk, in een zo compact mogelijke houding, zo snel als dit gaat de slaglengte en snelheid positief te beïnvloeden.
Mijn gedachte is dit precies wat elke schaatser wil. Zo snel mogelijk schaatsen. En deze snelheid ook nog eens lange tijd volhouden. Om dat te kunnen moeten in trainingen alle aspecten aan bod komen die daar met elkaar voor kunnen zorgen. In ‘Efficiënt Trainen, Hard Schaatsen’ komen daarom aan de orde:
Energiesystemen die een schaatser gebruikt, celstofwisseling, gezondheid, trainen, grondmotorische eigenschappen, trainen van deze grondmotorische eigenschappen, bewegen en het RHAD principe. Waarbij RHAD straat voor: Rechtop, Houding, Afzet en Doen. Belangrijk deel van het boek gaat daarom over controleren en monitoren, kenmerken en wetmatigheden van trainen, alsmede krachttraining.
In een apart hoofdstuk is er aandacht in trainen voor verschillende afstanden, warming-up en cooling down, hoogtetraining, jaarplanning maken, overbelasting en overtraining. Als laatste de, niet onbelangrijke,  psychologie rondom het schaatsen. Trainen, dat kan iedereen, maar goed trainen is zo makkelijk
nog niet. ‘Efficiënt Trainen, Hard Schaatsen’ zet voor trainers/coaches maar uiteraard ook voor schaatsers in 122 pagina’s neer wat conditietraining kan en naar mijn idee moet zijn.
Piet Schipper


Home|Visie en begeleiding|Opleidingen|eShop|Foto gallerij|Artikelen|Deutsch|Englisch