HomeVisie en begeleidingOpleidingeneShopFoto gallerijArtikelenDeutschEnglisch
Piet Schipper, Sportbegeleiding
Begeleiding - Training - Organisatie
Cursus schaatstechniek en analyse
Sanza workshop
KNSB
Boek 'Efficiƫnt Trainen, Hard Schaatsen
Cursus schaatstechniek en analyse

Uitspraak:  'goed en hard schaatsen is kiezen van de juiste techniektraining'.

Cursus schaatstechniek en analyse.

In deze cursus zal besproken worden welke methodieken toegepast kunnen worden voor opbouwen van schaatsbewegingen. Daarbij zie ik de schaatsbeweging als een ononderbroken beweging. Als je een gewricht wilt strekken zul je deze eerst moeten buigen. Dat lijkt en is logisch maar wordt niet altijd door iedereen als logisch aangenomen. Simpel gezegd strek, buig en strek je telkens opnieuw de gewrichten van de heup, knie en enkel om vooruit te komen. Dit is een ononderbroken beweging. Deze is niet in het kort uit te leggen. Om inzicht te krijgen heb ik een cursus samengestelt waardoor er voldoende inzicht ontstaat om in de praktijk aan de slag te gaan.

Cursus schaatstechniek en analyse.

De cursus zal een stappenplan bevatten, ondersteund door korte filmpjes en foto’s waarin de RHAD methodiek voor beginnende schaatsers tot topwedstrijdschaatsers behandeld zal worden. Er bestaan twee mogelijkheden:

1. Een zestal dagdelen met theorie en praktijk. Deze cursus zal plaatsvinden in Nederland

2. Een week trainingskamp met iedere dag 3 uur theorie, 1-1½ uur praktijk en 2 uur zelfwerkzaamheid. Deze cursus zal - vanwege bescikbaarheid van ijs - plaatsvinden in het buitenland.

De kosten  zullen in een later tijdstip kenbaar gemaakt worden.

 
De volgende onderdelen zullen in de cursus behandelt worden:

1.   Algemene techniekopvattingen van het schaatsen, Inline en shorttrack.

2.   Het RHAD principe binnen het schaatsen voor het rechte eind, de bocht en start.

3.   Crosstraining ter ondersteuning van de schaatstechniek.

4.   Enkele verschillen en overeenkomsten binnen de techniek van het schaatsen.

5.   Mogelijkheden van techniekanalyse.

6.   Invloed van conditie op techniek bij de verschillende afstanden.

7.   Uitleg schaatsjargon. 

8.   Methodiek en toepassingen van techniektraining.

9.   Conditie(training) en techniek.

10. Techniek per afstand.

11. Noodzakelijk materiaal voor techniektraining.

In deze curus wil ik duidelijk maken hoe de verschillende schaatsbewegingen bij verschillende afstanden een zo optimaal mogelijk prestatieniveau geven. Anders gezegd; welke techniek past het beste bij welke afstand.

Volgens van Dale is techniek het:

1. Geheel van de bewerkingen of verrichtingen, nodig om in een bepaalde tak van sport, kunst, industrie enz. iets tot stand te brengen

 2. Bedrevenheid, vaardigheid heeft

Door aanpassing van de schaatstechniek aan de eisen die bij de te rijden afstand horen kun je sneller schaatsen. Techniek van het schaatsen is op de verschillende afstanden anders. Op de korte afstanden moet je sneller afzetten en in een hoger ritme (aantal slagen per tijdseenheid) bewegen dan bij een marathon op natuurijs.

In deze cursus zal ook besproken worden welke methodieken toegepast kunnen worden voor het opbouwen van de schaatsbewegingen. Daarbij zie ik de schaatsbeweging als een ononderbroken beweging. Als je een gewricht wilt strekken zul je deze eerst moeten buigen. Dat lijkt en is logisch maar wordt niet altijd door iedereen als logisch aangenomen. Simpel gezegd strek, buig en strek je telkens opnieuw de gewrichten van de heup, knie en enkel om vooruit te komen. Dit is een ononderbroken beweging die niet in het kort is uit te leggen. Daarvoor is deze te complex.

 

Alle bewegingen zijn uiteindelijk bedoeld voor het leveren van en bij het niveau passende prestatie.

Waarbij prestaties als volgt kunnen worden weergegeven; zo snel mogelijk zo lang mogelijk een voorwaartse snelheid vasthouden. Daarbij is het belangrijk dat de training van techniek discipline gericht is. Dit betekent dat techniek voor sprint en/of lange afstand anders is en afzonderlijk moet worden getraind.

Deze cursus geeft - samen met het boek ‘Efficiënt Trainen, Hard Schaatsen” - en de dvd ‘schaatsen’ van Uitgeverij TIEM, een goed inzicht hoe prestaties door juiste toepassing van techniek zijn te verbeteren.Home|Visie en begeleiding|Opleidingen|eShop|Foto gallerij|Artikelen|Deutsch|Englisch